Schoolvoorbeeld van gespreid leiderschap

In het Financieele Dagblad van 14 januari stond een schoolvoorbeeld van gespreid leiderschap. Gespreid leiderschap is een vorm van leiderschap waarbij uiteenlopende expertises van collega’s worden gebundeld voor een gemeenschappelijk doel (zie o.a. J. Kessels, 2012, Leiderschapspraktijken in een gemeenschappelijke ruimte).
Het NOVA College uit Haarlem vreesde vlak voor de kerstvakantie een cyberaanval. Het artikel beschrijft een reconstructie van de aanpak om dit te voorkomen. Voor wie inhoudelijk is geïnteresseerd in de aanpak is het zeker aan te raden dit artikel te lezen. Mij valt vooral het handelen van de bestuursvoorzitter op en zijn uitspraken in dit artikel. Allereerst zegt hij dat het zijn verantwoordelijkheid als bestuurder is om openheid te geven over wat er is gebeurd. Dat valt te prijzen. Dit geldt ook voor zijn alertheid en die van zijn IT manager. De bestuursvoorzitter “weet meteen dat het menens is, want zijn ervaren IT manager belt nooit voor een kleinigheidje”. Dat zie en ervaar ik wel eens anders in de dagelijkse praktijk. Betrokkenen in het onderwijs, zoals managers, docenten en studenten ervaren lang niet altijd dat ze gehoord of betrokken worden.
Het artikel beschrijft vervolgens hoe een team van experts haar krachten bundelt om het probleem te tackelen en ook hoe gewerkt wordt aan voorwaarden om dit zo goed mogelijk te doen. En gelukkig met succes!

Hier staat het artikel: https://fd.nl/tech-en-innovatie/1464405/cyberaanval-op-het-nova-college-elke-minuut-extra-geeft-de-hackers-meer-mogelijkheden